Structuur van een looptraining!

looptraining

Als je aan looptraining wilt doen, dan moet je dat op een gestructureerde manier doen. Zo voorkom je blessures en presteer je beter tijdens de looptraining.

Opwarming

De bedoeling van een opwarming is om je lichaam voor te bereiden op de inspanningen die komen. Loop daarom aan een traag tempo, trager dan je eigenlijke training, en doe daarna een aantal rekoefeningen. Alles samen duurt dit 5 tot 10 minuten. Zeker voor een training met snelle stukken is een opwarming heel belangrijk om de spieren in gang te krijgen. Zo zijn ze beter in staat om voldoende zuurstof uit je bloed te halen. Je hartslag stijgt langzaam tot een niveau waarop de training kan starten. Sommige korte hersteltrainingen van 30′ tot 45′ kan je wel afwerken aan hetzelfde tempo als je opwarming. Idealiter bepaal je tijdens elke opwarming je OwnZone, de ideale trainingszone voor jou persoonlijk op de dag van de training. Je Polar berekent deze zone tijdens de opwarming, op basis van de verandering in hartslagvariabiliteit met stijgende intensiteit.

Training in de beoogde hartslagzone

Controleer steeds je hartslag om te zien of je in de juiste zone traint. Je hartslag mag lichtjes stijgen naar het einde van de training toe (en niet omgekeerd!). Je snelheid verhogen is eenvoudig, de kunst is om geleidelijk je lichaam te leren kennen en te weten hoe je hartslag zal reageren op tempowisselingen. Een looptraining kan er als volgt uitzien: 30′ duurloop aan gelijkmatig tempo, 65-75% van je maximale hartslag. Ofwel 5 x 3′ aan 75-85%, afgewisseld met herstel om je hartslag onder 60% te laten zakken. Sommige korte hersteltrainingen van 30′ tot 45′ kan je wel afwerken aan een traag tempo, ongeveer hetzelfde als je opwarming.

Cooling down

De bedoeling van een cooling down is je hartslag geleidelijk laten zakken naar zijn normale niveau. Dit is zeker belangrijk wanneer je een zware training met veel melkzuurvorming achter de rug hebt. Uitlopen aan een rustig tempo is een goede manier om het afvoeren van melkzuur uit de spieren te bevorderen. Een cooling down duurt 5 tot 10 minuten, afhankelijk van de intensiteit van je training. Hoe zwaarder de training, hoe langer de cooling down. Een cooling down heeft ook een weerslag op je volgende training. Wanneer je niet deftig uitgelopen hebt, zullen je spieren nog melkzuur bevatten en zal je volgende training daar onder lijden.

Om de beste resultaten te bekomen is het essentieel te trainen binnen de vooropgestelde zones, zelfs als je steeds het gevoel hebt dat je veel sneller kan. Loopconditie kan je snel verbeteren, maar het is belangrijk dit geleidelijk te doen en eentonigheid te vermijden door gevarieerd te trainen.

Kijk hier naar onze video’s.

Reageer voor meer informatie via onze website of via ons reactieformulier. Link naar reactieformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

PT Powerbody op FB